Meniu

Biserica de zid din Crişcior – Ţara Zarandului

La Crişcior se păstrează o veche biserică de zid românească, o biserică cu picturi superbe din 1411

 

Biserica de zid din Crişcior se numără printre cele mai vechi monumente românești de zid păstrate în Transilvania. Ridicată de cneazul Bălea, la Crişcior,  în anul 1411, biserica este o mică parte din ceea ce ne-a mai rămas din istoria necitită a neamului.

 

O biserică din patrimoniul Apusenilor

La Crişcior se păstrează o veche biserică de zid românească, Biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorită de cneazul Bălea şi soţia sa, jupâniţa Vişe, la sfârşitul sec.XIV. De plan longitudinal, cu turn-clopotniţă pe vest, biserica conservă pe pereţii pronaosului importante fragmente de pictură murală din epoca fundaţiei: tabloul votiv cu familia ctitorului, scene biblice, sfinţi – opera unui maestru roman. Este construită într-un stil de sinteză, rezultat din îmbinarea unor elemente de tradiţie bizantină şi gotică, filtrate printr-o viziune populară. Există resturi din “Judecata de Apoi” pe peretele nordic, la exterior iar absida a fost reconstruită şi amplificată în sec.XIX. În arhitectura creștină, absida este o nișă boltită, semicirculară, pătrată sau poligonală, așezată în prelungirea navei mediane, opusă intrării și rezervată altarului.

 

Absida principală, orientată spre est, adăpostește altarul și este rezervată clerului și celorlalți oficianți ai cultului.

 

Un monument nu reprezintă o bucată de zid

Istoria poate fi păstrată şi prin biserici, cum este şi Biserica Adormirea Maicii Domnului, din Crişcior, locul unde tradiţia dăinuie şi astăzi.

Trebuie ştiut că un monument nu reprezintă o bucată de zid, ci o punte care ne uneşte cu oamenii de altădată, cu acei oameni care au ridicat-o şi care nu sunt nişte necunoscuţi, ei fiind strămoşii nostri.

În picturile din Biserica de zid din Crişcior , cnezul Bălea are brişca atârnată de brâu şi se închină, împreună cu soţia Vişe,  către doi îngeri care o vor duce Celui de Sus. La picioarele lor e pictat un copil, Ştefan şi pe peretele vecin, cortegiul se prelungeşte cu fiii Iuga şi Laslău. În urma lor veneau fetele, dar partea aceea s-a şters în timp.

Ridicate cu secole în urmă, lăcaşurile de cult din Apuseni sunt o mărturie puternică a trecutului, descriind spiritul comunităţilor,  starea materială şi spirituală a creştinilor din vremea respectivă.

Aşezată în Ţara Zarandului, comuna Crşcior este o aşezare straveche care în documentele istorice este menţionată încă din vremea romanilor. Urmele galeriilor săpate în piatră se mai văd şi astăzi la mina Sfânta Ana din Ruda şi la mina veche din Valea Morii. Comuna Crişcior are în componenţă 4 sate: Crişcior -reşedinţa, Barza (Gurabarza), Valea Arsului şi Zdrapţi.

 

Maria Hogman

 

 


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*