Meniu

ANALIZĂ: Alegerile parțiale din municipiul Deva pun în dificultate partidele politice

Cu doar câteva săptămâni înaintea campaniei electorale din municipiul Deva, partidele politice nu par să aibă soluții în prezentarea unui candidat viabil. PSD-ul bâjbâie printre sondaje, PNL-ul pare decis să meargă pe mâna lui Florin Oancea, iar ALDE Hunedoara încearcă să încropească un profil de candidat pe “ barba” lui Ovidiu Popa, proaspăt racolat de la PNL. Despre PMP-ul lui Traian Băsescu nu se mai aude nimic, iar USR-iști acești salvatori ai neamului se dovedesc a fi  niște palide reminiscențe ale invitaților din platoul emisiunilor lui Capatos.

PSD Hunedoara în pragul unui război intern

Cu municipiul Hunedoara și Consiuliul Județean la reverul hainei, Laurențiu Nistor președintele PSD Hunedoara are în fața sa o nouă provocare: adjudecarea  municipiului Deva. Cu toate că, în mare parte conjunctura pare să le fie favorabilă social-democrații hunedoreni au reușit să genereze în propria ogradă tensiuni ce riscă să “arunce în aer” organizația municipală Deva. Având în vedere rezultatele sondajelor realizate de PSD la Deva aș putea spune că niciunul din candidații evaluați nu este ceea ce ar trebui să fie. Spun asta, în condițiile în care atât Ovidiu Moș cât și Radu Barb sunt cu mult sub scorul partidului. Nu l-am luat în calcul pe Emil Stoica pentru că din punctul meu de vedere  acesta a fost pus în sondaje pe post de “iepuraș”. Cu scopul de” a-l lucra la procente” pe Ovidiu Moș în favoarea lui Radu Barb. Tocmai de aceea, din punctul meu de vedere, sondajele PSD-ului nu au nicio relevanță. Rămâne de văzut dacă desemnarea candiatului PSD la Deva nu va scinda organizația municipală riscând să pună mari probleme social-democraților hunedoreni în campania electorală.

PNL-ul  l-a reactivat pe Florin Oancea

Desemnarea lui Florin Oancea ca și candidat oficial al PNL-ui la Deva a pus capăt competiției interne din acest partid, chiar înainte de a începe. Marșând probabil pe notorietatea lui Florin Oancea în Deva, Tiberiu Balint președintele organizației municipale l-a “lansat la apă” blocând practic orice cale de negociere a președintelui PNL Hunedoara, Lucian Heiuș cu Petru Mărginean. Mai mult, i-a tăiat elanul lui  Dorin Gligor care a înțeles că principiul enunțat de Lăpușneanu: ” Dacă voi nu mă vreți eu vă vreu”  e mult prea perimat în zilele noastre, așa că a ales să demisioneze din PNL punând capăt disputelor interne. Decizia lui Tiberiu Balint de a tranșa în acest mod problema candidatului la Deva rămâne astfel o decizie asumată care poate însemna în cazul unei eșec, final de carieră politică pentru acesta. Tocmai de aceea înclin să cred că în cazul candidaturilor la Deva , Lucian Heiuș președintele PNL Hunedoara nu a făcut altceva decât să-și conserve poziția și să-l lase pe Balint să-și „rupă gâtul” . Dacă PNL-ul va câștiga la Deva, Lucian Heiuș va fi cel care își va revendica victoria, iar dacă va pierde nu-i rămâne altceva de făcut decât să strige că Balint e de vină. Vorba aia, end of story .

ALDE Hunedoara și dilema pragului de șase  procente

Decizia celor de la ALDE Hunedoara de a veni în fața devenilor cu un politician lipsit de notorietate dar cu potențial de creștere este, din punctul meu de vedere, una inspirată. Greu de înțeles însă de ce această decize a venit atât de târziu, în condițiile în care liderii politici hunedoreni trebuiau să fie pregătiți pentru aceste alegeri parțiale. Astfe, Ovidiu Popa candidatul ALDE Hunedoara la Deva este nevoit să înceapă în forță această competiție electorală timpul rămas până la finalul lunii octombrie fiind destul de scurt. Rămâne de văzut dacă cei de la ALDE Hunedoara vor reuși să treacă de pragul celor șase procente la aceste alegeri parțiale din municipiul Deva.

Iulian Stroia


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*