Meniu

SCRISOARE DESCHISĂ PUBLICAȚIEI HUNEDOARA LIBERĂ

Redacția Hunedoara Liberă mi-a adresat, ieri, o scrisoare deschisă la care consider că este elegant să răspund. Nu sunt adeptul dreptului la replică pentru că acesta se transformă, adesea, în vorbe aruncate de o parte și de cealaltă, fără ca vreunul dintre cei ce se acuză să audă ce spune celălalt.

Așadar, acesta nu este un drept la replică. Este un răspuns. Pentru că eu cred în comunicare. Ea aduce soluții, iar eu sunt deschis situațiilor care aduc soluții.

Așadar, în materialul publicat pe 30 august de Hunedoara Liberă, mi se reproșa faptul că am lăudat investițiile PNDL 2, dar că am făcut asta foarte târziu, întrucât lista investițiilor ar fi trebuit trimisă în februarie.

În luna februarie, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Dezvoltării, abia se publica în Monitorul Oficial ordinul nr. 209/2017 privind normele metodologice pentru etapa a II-a a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2).

În consecință, lista obiectivelor nu a fost depusă foarte târziu, așa cum se arată în articolul publicat de Hunedoara Liberă, ci într-o ordine firească și în momentul în care Ministerul Dezvoltării a anunțat că solicitările pot fi trimise.

Ori, în februarie, abia au fost aprobate normele, deci nu vorbim de termenul de depunere al proiectelor. Mai mult, dacă solicitările ar fi ajuns după încheierea acestei etape, sau foarte târziu, cum se precizează în articolul menționat, nu am mai fi vorbit despre proiecte aprobate pe PNDL 2 în Județul Hunedoara.

 

Revenind la scrisoarea pe care Hunedoara Liberă mi-a adresat-o, se relatează în felul următor: “De atunci ( respectiv de la comunicatul de presă al Organizației Județene a PSD) a mai trecut o lună și nu s-a semnat niciun contract de finanțare în cadrul PNDL 2…”.

 

Așa cum am precizat și în comunicatul de presă la care intuiesc că se face referire – “ din momentul acesta (  respectiv – în care proiectele au fost selectate) revine primarilor fiecărei localități responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei. Practic, nu eu trimit documentele pentru proiectele aprobate, ci primarii.”

 

Mai mult, chiar Hunedoara Liberă a publicat, pe 10 august, următorul articol – http://hunedoaralibera.ro/hunedoara-se-pregatesc-contractele-pentru-proiectele-finantate-prin-pndl-2/. Din câte reiese chiar din articolul publicat pe site-ul Hunedoara Liberă, citez: „ primele contracte ar putea fi semnate în cel mult două săptămâni. Potrivit primarului municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, primele contracte care vor fi semnate cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice se referă la proiectele de infrastructură rutieră.”

În consecință, așa cum putem citi chiar pe site-ul Hunedoara Liberă, semnarea proiectelor nu o fac eu, ci primarii.

De altfel, perioada până la care trebuie trimise documentele spre finanțare este octombrie 2017. Deci, primarii sunt încă în grafic și sunt convins că fiecare dintre ei va face efortul necesar în acest sens. Cât privește întrebările redacției legate de lipsa banilor necesari pentru investiții, de eventualele licitații și contestații care ar putea bloca lucrările, ar fi ușor să vă răspund că cele enumerate mai sus nu sunt în aria mea de răspundere directă. Știu, în România ne pricepem toți la toate, dar nu este cazul.

Aveți dreptate, iarna nu-i ca vara, dar să nu uităm că vorbim de un program de finanțare care se derulează pe 3 ani, vorbim de PNDL 2 – 2017-2020. Așadar, cu contestații, fără contestații, primarii ar trebui să se încadreze în programul care se va fi încheiat abia în 2020.

Cât privește reproșurile cum că nu ar fi bani pentru investiții, sunt convins de faptul că nu trebuie să le spun unor profesioniști ca ziariștii site-ului Hunedoara Liberă despre Legea 544/2001, prin care pot solicita orice informație de la Ministerul Dezvoltării, Finanțelor, Fondurilor Europene,  sau de ce nu, de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri. La fel, aceleași informații pot fi obținute foarte simplu și de la Compania Națională de Investiții.

Da, PSD a venit la guvernare în urma unui program foarte bun pe care românii l-au votat. Este perfect adevărat că partidul decontează, la final, deciziile Guvernului, și nu invers. Până în acest moment suntem în grafic cu măsurile pe care le-am promis. Mai sunt trei ani. La finalul lor, PSD va deconta rezultatele acestei guvernări, pentru că da, sunt partide care au fost sancționate de electorat pentru nerealizarea programului de guvernare. Până la finalul mandatului și la ora decontului, nu ne rămâne decât să ne facem treaba cum știm mai bine și mai responsabil.

Un parlamentar nu poate face lobby pentru județul lui, un parlamentar poate media discuții între autorități locale, centrale. Eu și colegii mei ne-am implicat adesea în astfel de acțiuni și mulți miniștri au ajuns în Hunedoara pentru discuții. La unele probleme s-au găsit soluții, la altele nu. Am însă convingerea că numai prin comunicare găsim răspunsuri.

Mulțumesc pentru scrisoarea deschisă!  Pentru că sunt adeptul identificării de soluții, chiar mi-ați dat o idee pe care o să o discut cu colegii mei, dar și cu primarii – întâlniri și cu oamenii de afaceri din județ, o mediere, dacă doriți, între autoritățile locale și cei care investesc în Hunedoara, la care veți fi, de asemenea invitați, alături de toți colegii dvs. din presa locală.

Deputat Laurențiu Nistor,

Președintele Organizanţiei Judeţene a PSD Hunedoara

 


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*