Meniu

„Poezii culese de Ioan Ioanichie Olariu de Gurasada”- exponatul lunii august la MCDR

Volumul de poezii se prezintă într-un carnet manuscris de 221 de pagini și este alcătuit din 82 de texte în versuri culese, create sau adaptate de autorul culegerii

 

 

Începând cu luna august, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor o nouă piesă în cadrul acţiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

 

Versuri scrise după moda vremii

Exponatul lunii august este un manuscris intitulat „Poezii culese de Ioan Ioanichie Olariu de Gurasada” şi a intrat în patrimoniul instituției în anul 1980, prin achiziție. El face parte din colecția Bibliotecii documentare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane. Volumul de poezii se prezintă într-un carnet manuscris de 221 de pagini și este alcătuit din 82 de texte în versuri culese, create sau adaptate de autorul culegerii. Între acestea se găsesc creații populare, poezii patriotice sau cu subiect istoric, versuri de dragoste, scrise după moda vremii, în maniera poeților preromantici și romantici.

 

Descendent al unei familii hunedorene de cărturari

Ioanichie Olariu, autorul culegerii de versuri, s-a născut în localitatea hunedoreană Gurasada, fiind descendentul unei familii hunedorene de cărturari care a dat preoți, dascăli, funcționari, avocați. Majoritatea au avut preocupări legate de carte, de scris, de colecționarea de cărți, făcând parte dintre acei români transilvăneni care constituiau elita națională a secolului al XIX-lea. Ioanichie Olariu a continuat tradiția familiei sale, fiind la rându-i învățător în localitatea natală, iar mai târziu îndeplinind funcția de prim-grefier și director al Tribunalului din Deva.

 

„Deși valoarea artistică a poeziilor nu este una foarte însemnată, manuscrisul este important ca document care transmite spiritul vremii în care a fost alcătuit. Ca volum de poezii, documentul consemnează forma la care au ajuns, la un moment dat, anumite creații populare, sau variante interesante ale unor poezii care animau atmosfera epocii, mărturisind preocupări literare în spațiul hunedorean și transilvănean. O altă valență a manuscrisului este aceea că aduce în atenție personalitatea mai puțin cunoscută a unui intelectual hunedorean din Transilvania secolului al XIX-lea, Ioanichie Olariu, văzut ca exponent al unei generații care a pregătit, iar urmașii au înfăptuit, Marea Unire din 1918. Printre poeziile cuprinse de Ioanichie Olariu în culegerea sa se regăsește și cea intitulată Limba română, a poetului George Sion (1822-1892)”, a declarat Georgeta Deju, șef secție Istorie și Artă, din cadrul MCDR Deva.

 

Maria Hogman


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*