Meniu

Cum se vor plăti CASS şi CAS

 

În ultima perioadă, au existat foarte multe informații legate de modul în care se va plăti CASS și CAS. Premierul Mihai Tudose a anunțat că sumele reprezentând aceste contribuţii vor fi reţinute şi virate de angajator, ca şi până acum. În termeni contabili se spune că suma se reţine la sursă. Niciodată nu s-a pus problema ca oamenii să își plătească singuri aceste contribuții.

În acest moment, banii se plătesc de angajator, în două tranşe, astfel – un virament din salariul brut al angajatului, în numele său, al angajatului și un virament din contul angajatorului, în numele angajatorului, global, la nivelul întregului fond de salarii

Astăzi, pe lângă CAS si CASS mai sunt şi alte contribuţii sociale, cum este, de exemplu, fondul de şomaj. În total, toate contribuțiile aferente unui salariu, plătite de angajat şi angajator reprezintă 39,25% din valoarea salariului brut.

Din 1 ianuarie 2018, se va plăti o singură sumă, din salariul brut al angajatului, în numele și pentru angajat, iar plata efectivă o va face tot angajatorul. Mai mult, de anul viitor, se vor plăti doar două contribuții – CAS 25% – pentru pensie și CASS 10% – sănătate, în total 35%.

Noul sistem aduce beneficii angajatului, dat fiind că angajatorul va plăti o contribuție unică mai mare la fondul de pensii, în numele și pentru angajat și în consecință acesta va obţine o pensie mai mare.

Nici angajatorul şi nici angajatul nu vor face un efort financiar suplimentar. Din contră. Valoarea totală a contribuțiilor sociale va scădea de la 39,25%, cât este în prezent, la 35%. În acest fel sunt respectate angajamentele din campania electorală şi din Programul de Guvernare al PSD.

Deputat Laurențiu Nistor,

                       Președintele Organizației Județene a PSD Hunedoara

 

 



« (Stirea precedenta)



Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*