Meniu

Comisia Parlamentului României pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri

A avut loc prima sedinţă solemnă a Comisiei Parlamentului României pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului

 

Centenarul Marii Uniri 1decembrie1918

La 1 decembrie 1918 rutenii au fost prezenţi în “Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba-Iulia”, astăzi, ca reprezentant al rutenilor în Parlamentul României sunt bucuros să fac parte din această comisie şi să contribui la pregătirea evenimentelor pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri.

Comisia îşi desfăşoară activitatea în strânsă colaborare cu Departamentul Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cu membrii Familiei Regale şi Casa Majestăţii Sale, precum şi cu toate autorităţile publice implicate în realizarea evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Comisia va funcţiona pe durata actualei legislature şi s-a trasat, în linii mari, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei care va fi finalizat la începerea sesiunii.

Termenul de depunere a proiectelor de evenimente şi acţiuni, care solicită finanţare sau doresc să facă parte din calendarul Centenarului, a fost stabilit la finalul lunii septembrie. Proiectele se pot depune la Secretariatul Comisiei.

Calendarul evenimentelor are termen de finalizare luna noiembrie şi toate evenimentele vor purta timbrul Centenarului.

 

Listă iniţială de acţiuni

Academia Română, prin vocea domnului academician Alexandru Surdu, a adus o listă iniţială de acţiuni – titluri de cărţi publicabile la editura Academiei Române, manifestări ştiinţifice omagiale, monumente şi plăci comemorative (Crucea de pe Caraiman, un simbol arhicunoscut, a fost ridicată în cinstea eroilor neamului căzuţi în Primul Război Mondial, dar neavând o placă pe postament prea puţini ştiu cui i-a fost dedicată), organizarea/participarea la manifestaţii populare la Marea Adunare de pe Câmpia Libertăţii, la defilarea Armatei Române pe sub Arcul de Triumf, la slujba din faţa Catedralei Mântuirii Neamului, acordarea de titluri post-mortem precum şi realizarea de expoziţii audio-vizuale. În luna septembrie Academia va prezenta Comisiei lista finală cu proiectele.

 

“Monumentul Unirii” va fi ridicat în Alba Iulia

Bugetul evenimentelor dedicate Centenarului se va construi în funcţie de proiectele sosite la Comisie şi va fi susţinut în legea Bugetului pe 2018.

Sala Unirii necesită renovări care sperăm să fie rezolvate până la începerea evenimentelor ce se vor desfăşura aici. ”Monumentul Unităţii Naţionale” sau, pe scurt, ”Monumentul Unirii” va fi ridicat în Alba Iulia în faţa Catedralei Încoronării din Alba Iulia.

Proiectul a primit acordul de principiu al ministrului Culturii, domnul Lucian Romascanu, care este şi membru a Comisiei Parlamentului României pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. Monumentul va fi amplasat  în faţa fântânii arteziene, pe aliniamentul dat de Catedrala Încoronării şi Catedrala Unităţii Naţionale.

 

Iulius Firczak, deputat Uniunea Culturală a Rutenilor din România


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*