Meniu

Emil Rîșteiu ratează și de această dată banii puși la dispoziție de Guvernul României

După cinci ani de primărie, edilul din Simeria a realizat că la cârma acestui oraș se poate freca menta cu…grație

Fără gram de fonduri europene, cu proiecte ratate la foc automat, edilul din Simeria nu pare deloc deranjat de faptul că și de această dată nu a reușit să acceseze banii puși la dispoziție de Guvernul României. Să nu-i fi plăcut edilului Emil Rîșteiu titulatura acestui program guvernamental, în care apare expresia dezvoltare locală? Nu știm asta, dar cu certitudine administrația locală din Simeria se dovedește a fi o bătaie de joc la adresa celor care locuiesc în acest mic orășel, ratând cu brio și de această dată fondurile puse la dispoziție de Guvernul României.

N-a fost să fie nici de data asta…

Cu bani puțini câte nu face Emil Rîșteiu în Simeria ! Mai tunde iarba din jurul primăriei, mai plantează un pom și de-o fi să fie mai organizează câte un eveniment în centrul orașului. Așa de plictiseală că doar nu s-o apuca să scrie proiecte și să obțină fonduri pentru dezvoltarea orașului. Așa s-a învățat și așa se pare că așa i-a învățat și pe locuitorii acestui oraș, primarul Emil Rîșteiu. Spun asta pentru că în ultimii cinci ani sau cincinal că să ne exprimăm și-n  „limba lui Rîșteiu” în orașul Simeria au fost atrase mai puține fonduri guvernamentale pentru dezvoltare decât au atras primarii unor comune hunedorene. Astfel, dacă patru ani cu  Emil Rîșteiu au fost un dezastru pentru oraș, edilul marchează primul an din cel de-al doilea mandat cu un eșec răsunător, ratând obținerea de fonduri guvernamentale puse la dispoziția autorităților locale prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). N-a fost să fie și-o fi spus Emil Rîșteiu și  nici nu avea cum, aș spune eu. Pentru că administrația acestui oraș a depus doar cinci proiecte pentru acest program și din câte se vede și alea întocmite prost.

Mai puțini bani și decât o comună

O comparație între fondurile guvernamentale puse la dispoziție prin programul PNDL, obținute de primarul Emil Rîșteiu și primarii unor comune din județ ar umili această administrație locală.  Tocmai de aceea o să dau un singur exemplu și o să mă raportez la o comună apropiată acestui oraș: Rapoltu Mare.

Deci, prin acest program guvernamental comuna Rapoltu Mare a obținut 7, 1 milioane lei, iar  orașul Simeria  ….aproximativ 380 de mii de lei. Adică, Emil Rîșteiu și minunata administrație locală pe care o conduce  a reușit să atragă de 20 de ori mai puține fonduri decât primarul comunei Rapolt.

Ce înseamnă asta pentru locuitorii orașului Simeria ?

Răspunsul este foarte simplu : Când locuitorii din Rapoltu Mare vor renunța la buda din fundul curții că le-a tras primaru’ canalizare… în Simeria va fi tot așa. Adică tot… în fundu’ curții.

E bine totuși, zic eu, că impozitele la Simeria sunt ca la oraș și se strânge ceva acolo în pușculiță … la primărie. Și uite așa…cu bani puțini câte nu face Emil Rîșteiu la Simeria !

Iulian Stroia  

 


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*