Meniu

Omagierea lui Aurel Vlaicu – o sărbătoare plină de semnificaţii

Aurel Vlaicu,  de la al cărui prim zbor s-au împlinit 107 ani, – inginer român, inventator şi pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale a fost omagiat de sute de hunedoreni

 

Primăria  orașului Geoagiu, Federația Aerospațială Română Bănești, Parohia ortodoxă “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” Aurel Vlaicu, Muzeul civilizației dacice și romane Deva , au organizat duminică, 25 iunie,  în satul Aurel Vlaicu o manifestare  dedicată lui Aurel Vlaicu.

 

Slujbă de pomenire, urmată de depuneri de coroane

După crosul Icarul din Biţinţi, în prima parte a zilei, a avut loc ceremonialul religios, Sfânta Liturghie oficiată la biserica ortodoxă din Aurel Vlaicu, după care a urmat o slujbă de pomenire, parastasul celui care este considerat pionierul aviaţiei române.

Participanţii la eveniment au putut vizita casa memorială a lui Aurel Vlaicu, iar la bustul său, ridicat în vecinătatea casei şi muzeului, au fost depuse coroane de flori. Fanfara din Petrești a intonat imnul național, iar oficialitățile locale și invitații lor le-au vorbit oamenilor despre personalitatea lui Aurel Vlaicu. Ca invitaţi de onoare au participat: Liliana Ţolaş, manager la Muzeul civilizației dacice și romane Deva, Carmen Hărău, senator, Lucian Heiuş, deputat şi Daniel Andronache  vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

 

O festivitate încărcată de emoții

„Este un privilegiu pentru mine să fiu în mijlocul dumneavoastră la această festivitate încărcată de emoții și semnificații şi am plăcuta misiune de a transmite salutul primarului orașului Geoagiu, Vasile Cărăguţ. Pentru noi Aurel Vlaicu reprezintă o mare mândrie, o personalitate universală, un om ilustru, prin care s-a manifestat geniul românesc, meritele sale fiind recunoscute. Le mulţumim localnicilor, fiilor satului, invitaţilor şi tuturor celor care au ales să ne fie alături în această zi însemnată”,  a declarat Carmen Călugăr, viceprimarul orașului Geoagiu.

 

Fanfara a străbătut străzile din centrul satului Aurel Vlaicu apoi,  în onoarea pionierului  aviaţiei româneşti, a avut loc un miting aviatic.  Toţi participanţii, localnici şi turişti, au fost invitați să petreacă alături de interpreții de muzică folclorică și de ansamblurile de cântece și dansuri populare.

Evenimentul, la care au participat mulţi hunedoreni,  s-a încheiat cu un program artistic la Căminul Cultural din satul Aurel Vlaicu. Alături de îndrăgiţii interpreţi de muzică populară: Denisa Borza, Andreea Lazăr, Doinel Hândorean şi Bianca Pascu au încântat audienţa Fanfara din Petreşti, Ansamblul de cântece şi dansuri populare “Germisara”  Geoagiu, Ansamblul de dansuri populare “Fiii Satului Romos”, acompaniaţi de grupul instrumental “Germisara” condus de Geani Vlad.

 

Aurel Vlaicu – pionier al aviaţiei româneşti

Nicolae Iorga spunea: “Se uită bărbaţi politici, se uită scriitori de renume, pe el însă, nu-l vom uita. Oricând îndrăzneala omenească va smulge aiurea succese strălucite naturii învinse, nu vom privi cu invidie pe acel învingător, ci vom zice cu mândrie: şi noi am avut pe Vlaicu”.

Aurel Vlaicu a realizat un planor, trei avioane şi a proiectat un dirijabil, pe care nu l-a putut concretiza din lipsă de fonduri. El a introdus câteva inovaţii în construirea avioanelor: aripa cu profil variabil, inelul din jurul motorului, trenul de aterizare triciclu.

 

În anul 1948 a fost ales membru post-mortem al Academiei R.P.R., iar la Binţinţi s-a inaugurat în 1952 Muzeul Memorial ce-i poartă numele.

 

Maria Hogman

 


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*