Meniu

DEVA: În așteptarea alegerilor parțiale unele partide își calibrează candidații

Municipiul reședință de județ această „perlă a coroanei” la care jinduiește orice partid politic ce se respectă va fi cu siguranță scena unor confruntări politice acerbe. Alegerile parțiale ce urmează a avea loc în acest an excită, în funcție de posibilități, neuronii sau neuronul multor politicieni. În tot acest amalgam de dorințe, putințe și năzuințe singura certitudine rămâne incapacitatea liberalilor hunedoreni de a prezenta un candidat care să piardă onorabil aceste alegeri.

Deva…această ciudățenie electorală

Cu un electorat ce se vrea a fi simandicos, greu de urnit la urne și de ce nu indiferent cu ceea ce se întâmplă în urbea lui, municipiul Deva poate fi catalogat ca fiind unul atipic.  O dovedesc și rezultatele alegerilor locale de anul trecut, când Mircia Muntean cu un “picior în pușcărie și cu unul în terenul de joc al campaniei electorale”  a “înscris” fără probleme  la Deva, după două-trei “glume de autobază“ printre electoratul fidel. Un electorat captiv, extrem de bine organizat și de ce nu naiv și ușor de manipulat. Un electorat care încă nu s-a dezmeticit după încarcerarea “idolului” fiind în căutare de vinovați.

Despre electoratul de dreapta din municipiul Deva, numai de bine cum se spune la orice „parastas” despre „mortul” aflat pe catafalc. Dezamăgit de organizația liberală din municipiul reședință de județ, risipit printre atâtea tentații de dreapta sau anti-sistem, electoratul rămas  fidel PNL-ului din Deva nu mai reprezintă mare lucru în confruntările electorale. De remarcat totuși, că deși este o cantitate neglijabilă reușește  să prindă de fiecare dată un onorabil loc trei. Dar cine știe, acum cu senatorul PNL, Carmen Hărău la timonă este posibil ca liberalismul în Deva să renască din propria cenușă. Asta dacă tot s-a făcut scrum în municipiul Hunedoara. Deci poate prinde rădăcini la Deva, adus de “praful de pe tobă” cu care liberalii s-au ales la alegerile parlamentare.

Pe partea stângă a politicii hunedorene, în municipiul Deva putem vorbi despre un electorat fidel care tânjește după locul unu’. Destul de motivat și disciplinat, electoratul de stânga din Deva are însă o problemă. Niciodată nu a fost suficient de numeros încât să impună un primar .

PSD-ul l-a scos la încălzire pe Radu Barb

Cu privirea ațintită spre rezultatele alegerilor parlamentare social-democrații hunedoreni par să nu înțeleagă că dacă “te-ai suit odată pe iapă” asta nu înseamnă că o „poți încăleca după bunul plac”. Semnalele venite dinspre tabăra social-democraților hunedoreni ne dau de înțeles că alesul partidului pentru această confruntare electorală ar fi Radu Barb, directorul Agenției de Dezvoltare Economică Hunedoara(ADEH).  O schimbare de optică în politica organizației PSD Deva venită cred eu în urma unei candidaturi destul de reușite a medicului Emil Stoica la alegerile locale de anul trecut. Teoretic, Radu Barb ar putea avea șansa ca după Dan Bobouțanu la Hunedoara să fie al doilea social-democrat hunedorean care scrie istorie în organizația județeană PSD Hunedoara. Din punctul meu de vedere, singura problemă pe care o are directorul ADEH este lipsa de notorietate în municipiul reședință de județ și timpul scurt de când conduce această instituție. Asta în pofida faptului că a avut rezultate extrem de bune de când se află la cârma ADEH.

PNL-ul în căutarea unei soluții salvatoare care să-l scoată din vrie

Aflată în căutarea unei soluții salvatoare, organizația PNL Deva caută prin „dulapuri” candidatul capabil să spele rușinea de la alegerile parlamentare. O misiune imposibilă, având în vedere faptul că din sertare răsar numai „scheleți” trași de sfori precum “păpușile muppets” . Și vorba aia, ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns. Este compartamentul unui partid aflat în derivă în căutare de candidați care să fie pe placul “sforarilor”. Asta ca și cum electoratul cunoaște dorințele ascunse ale unora care încă mai nutresc ideea că ce e fabricat prin laboratoare este și pe placul alegătorului.

Răzvan Mareș și PSRO, variantă pentru electoratul fidel lui Mircia Muntean

Teoretic, viceprimarul municipiului Deva, Răzvan Mareș ar trebui să se prezinte în această competiție electorală cu “zestrea” lăsată de Mircia Muntean. Asta este în teorie. Practic însă, acest deziderat este imposibil de realizat. Tocmai de aceea pentru a conta în această competiție electorală, Răzvan Mareș va trebui să convingă și alt gen de electorat să vină să-l voteze.

Aici intervin însă problemele. Timpul scurt în care Răzvan Mareș a fost viceprimarul municipiului Deva și lipsa unor proiecte de anvergură ar putea să-i pună mari probleme în fața electoratului devean care așa cum s-a dovedit și acum un an este foarte greu de scos la urne.

 Petru Mărginean ar putea fi surpriza competiției electorale

Cu siguranță candidatura lui Petru Mărginean la alegerile parțiale din Deva poate încurca socotelile partidelor politice din județ. Singurul candidat cu un istoric ca primar în municipiul Deva, cu proiecte europene finalizate care au schimbat fața orașului, Petru Mărginean are șansa de a demonstra că asocierea acestuia cu PNL-ul a fost o greșeală. Practic, fostul edil al municipiului Deva nu ar trebui să aibă nicio problemă în a-și recâștiga încrederea devenilor care nu s-au prezentat la urne. Spun asta pentru că ultimul an al lui Mircia Muntean în fruntea municipiului Deva a fost un dezastru și de ce nu o lecție pentru devenii care au refuzat să își exprime opțiunea electorală. Cu toate acestea cea mai mare provocare pentru fostul edil al municipiului Deva rămâne modul în care va reuși să-i facă pe deveni să-l înțeleagă.  Pentru că din punctul meu de vedere, campania electorală de anul trecut din Deva a dovedit că singurul adversar a lui Petru Mărginean a fost Petru Mărginean.

Iulian Stroia


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*