Meniu

RADIOGRAFIE: Liberalii hunedoreni în fața unei mari provocări

Alegerile interne pentru șefia PNL Hunedoara ar fi trebuit să marcheze sfârșitul unui deceniu zbuciumat, presărat cu trădări care i-au dezbinat pe liberalii hunedoreni împărțindu-i în tabere. Fuziunea cu PDL-ul o experiență greu de digerat și în ziua de astăzi va rămâne probabil în istoria acestui partid o etapă atât de ștearsă încât nu văd de ce ar fi consemnată. Aș putea spune chiar că, Dorin Gligor, singura “redută” a fostului PDL a fost “cucerită“ de mult. Încercarea acestuia de a genera o reformă în “noul PNL”  fiind “înăbușită din fașă”. O idee sau un deziderat pentru care Dorin Gligor a plătit scump.

PNL în zodia” tandemului Mircia Muntean-Mircea Moloț

Încă primar al municipiului Deva la acea vreme, ajuns la apogeul carierei sale politice, Mircia Muntean a început să creadă ca are alură de om politic. De aici și până la un conflict deschis între el și Mircea Moloț n-a mai fost decât un pas. Cu un prejudiciu de imagine greu de cuantificat pentru PNL Hunedoara, produs de scandalul iscat între cei doi, liberalii hunedoreni s-au confruntat pentru prima dată cu mari probleme în partid. Mult mai stilat în discurs și mod de abordare al conflictului, Mircea Moloț l-a desfințat pe Muntean urmând să-i dea lovitura de grație în alegerile locale din 2012. A fost victoria lui Mircea Moloț împotriva lui Muntean care a însemnat final de carieră politică pentru edilul municipiului Deva. Aș putea spune chiar că această confruntare fatală pentru Mircia Muntean ar putea fi o lecție pentru cei care fac poltică și a dat naștere unei axiome de care toți politicieni ar trebui să țină cont : Nu începe o răfuială politică în propriul partid dacă nu ești sigur că o poți câștiga. Altfel cariera ta politcă va fi terminată.

Fuziunea PNL-PDL, un dezastru pentru Dorin Gligor

„Uns cu toate alifiile” în sensul bun al acestei expresii, Mircea Moloț a preluat din voleu ideia unei fuziuni cu  PDL-ul și a pus la picioarele lui  Gligor funcția de vicepreședinte a CJ Hunedoara. Moloț avea nevoie de această fuziune ca de aer pentru a se putea impune în fața PSD-iștilor în CJ Hunedoara.

Să nu ai încredere în greci nici atunci când îți fac daruri, spune un vechi proverb antic. Iar Dorin Gligor urma să înțeleagă cel mai bine acest lucru.

Pus în fruntea CJ Hunedoara, pe post de vicepreședinte, Dorin Gligor începea să se piardă în mulțimea “trepădușilor” care roiau în jurul președintelui PNL, Mircea Moloț. Mai mult, imaginea pe care Dorin Gligor și-o construise în atâția ani, criticând-ul pe Mircea Moloț avea de suferit. Iar “cicatricile” din confruntările electorale PNL-PDL în județul Hunedoara pe care Dorin Gligor le afișa în trecut ca pe un trofeu acum păreau hidoase și fără nicio relevanță.

Dorin Gligor “trimis în corzi” de Mircea Moloț

Când ai o oportunitate în cariera politică trebuie s-o exploatezi la maxim. Pare simplu dar e foarte complicat. Pentru că în politică la fel ca și în viața de zi cu zi, oportunitățile nu sunt cu dedicație. Ele sunt speculate și de alți.

A fost lecția pe care Dorin Gligor  a învățat-o pe pielea lui . Ajuns președintele CJ Hunedoara, printr-o conjunctură favorabilă, Dorin Gligor a crezut că din această postură va avea șansa de a recredibiliza partidul.

Problema era că pe prea puțini liberali îi intersa acest lucru. Mai mult, influența lui Mircea Moloț în PNL Hunedoara era încă mult prea mare pentru ca Dorin Gligor să se poată impune. Aș putea spune chiar că Mircea Moloț i-a demonstrat lui Dorin Gligor că nu trebuie să fii în fruntea unui partid ca să-l poți conduce. Important este să ai butoanele la tine.

A fost ultima carte pe care Dorin Gligor a jucat-o în PNL Hunedoara, îndepărtarea lui din fruntea CJ Hunedoara fiind ca o “lovitură de măciucă” pentru acesta.

Că partidul a avut de suferit după această manevră de îndepărtare a lui Gligor,  n-a mai intersat pe nimeni.

Lucian Heiuș VS Ovidiu Furdui

La sfârșitul acestei săptămâni liberalii hunedoreni se află din nou în fața unei mari provocări. După mulți ani în care acest partid nu a mai avut un lider ales, liberalii hunedoreni sunt chemați să decidă cine îi va conduce în următorii patru ani.

La modul în care s-au desfășurat lucrurile în organizațiile locale , din punctul meu de vedere Lucian Heiuș nu va avea nicio emoție.

Este evident că liberalii hunedoreni par deciși să continue pe același drum care de mai bine de doi ani nu duce nicăieri. Îmi este greu să cred că Lucian Heiuș va reuși să reformeze acest partid. Mult prea tehnic și prea puțin intersat de acest partid, Lucian Heiuș nu va face față acestei provocări. Dar în definitiv pe care dintre liberalii hunedoreni îi mai interesează situația partidului. În multe organizații locale alegerile interne au fost un simulacru sau un gest de slugărnicie față de niște lideri care nu au dovedit nimic la alegerile de anul trecut. Realegerea lui Tiberiu Iacob Ridzi în fruntea PNL Petroșani este un exemplu în acest sens.

Tocmai de aceea, din punctul meu de vedere, alegerea lui Lucian Heiuș în fruntea PNL Hunedoara nu va face altceva decât să-mi întărească convingerea că în acest partid munca nu este niciodată răsplătită. Iar primarii de comună sunt buni doar atunci când trebuie să aducă voturi. În rest totul e o poveste.

Iulian Stroia


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*