Meniu

Din ciclul: Să nu se-apuce Rîșteiu să scrie proiecte !

Pe străzi pline cu noroi, cultivăm orez de soi !

Ședință operativă în biroul primarului de la Simeria. Un cerc restrâns, vorba aia, lume bună.

  • Oameni buni, nu-mi mai vorbiți despre promisiunile făcute în campanie, că avem timp, hai să le luăm pe cele vechi, din mandatul trecut, zise primarul Rîșteiu.

Domnule primar, începu cu sfială un consilier, păi din mandatul trecut ne-au rămas aproape toate promisiunile. Să vi le zic pe alea principale ?

Nu mă, e abia luni, deci fără proiecte ambițioase ! Zi și tu ceva mai simplu ! Așa, mai de încălzire. Știți, zise al doilea consilier, avem o problemă cu străzile de pământ. Primăvara și toamna se umplu de noroi. Iar oamenii sunt foarte nemulțumiți. Ar vrea și ei asfalt….

Vezi băi, și i-am spus eu lui Cazacu că la Simeria e mai nasol decît la Brad ! El nu are probleme decât iarna cu căldura. Eu am probleme și primăvara și toamna !, zise enervat Rîșteiu.

Se uită mirat spre cei doi consilieri și continuă pe un ton molcom: “Păi de unde să le dau eu asfalt ? E complicat, trebuie scrise proiecte, trebuie căutați bani. Mai bine ne gândim la altceva. Ceva original ”, zise primarul Simeriei. În cameră se lăsă o linște mormântală. Era atâta liniște că se auzeau neuronii lui Emil izbindu-se haotic unii de alții, în încercarea de a naște o idee. O ceva….cât de cât..

  • Fraților, gata, mi-a venit, strigă fericit Rîșteiu. Băi, îmi vine să strig Evrika, precum Arhimede când se juca în vană. E momentul să cultivăm orez..
  • Orez !!!!, răbufniră în cor consilierii…
  • Da mă, orez ! Ce mama mă-sii. Se vede că nu le aveți cu agricultura. Orezul se cultivă în zone inundate..Sigur, China e mare și chinezii au unde să-l cultive, dar noi aici, la Simeria, îl vom cultiva pe străzile inundate, zise primarul în culmea fericirii.
  • Păi și oamenii ce vor zice, întrebă cu sfială un consilier.
  • Cum mă, ce vor zice !? Adică eu, primarul Simeriei, mă apuc să cultiv orez, creez locuri de muncă, mă arunc în luptă cu a treia putere economică a lumii și voi mă întrebați ce-o să zică oamenii ?
  • Păi și cu străzile, ce facem cu străzile….
  • Le închidem, dă-le dracu’. Și așa nu se poate circula pe ele. Dar măcar vom avea culturi de orez. Abia aștept să le dau chinezilor peste bot cu niște raportări barosane de producție la hectar ! Le fac praf economia !Și fiți atenți la mine că mi-a mai venit una genială ! Iarna, toți simerienii vor sta în case și vor scrie pe boabe de orez ! Pot chiar să-mi scrie și mie niște ode ceva ! Să-și laude primarul !

Parcă și văd elogii de genul “Foaie verde de muștar, De când e Emil primar, Avem viață de chinez, Cultivăm cu drag orez !”

Acest material este un pamflet și trebuie tratat ca atare !

Tiberiu Stroia

 (Stirea urmatoare) »Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*