Meniu

Alba-neagra cu termocentrala

Problema salvării Termocentralei de la Mintia și implicit a celor aproximativ 800 de locuri de muncă a devenit un fel de alba-neagra jucată prin instanțele de judecată. Astăzi, niciun factor de decizie nu poate spune dacă acest simbol al epocii comuniste va reuși să supraviețuiască legilor junglei din sistemul capitalist.

Se vorbește mult despre soluții, unele dintre ele în contradicție cu legile Comunității Europene, dar în realitate se caută doar posibilități de prelungire a agoniei. Pentru că în realitate, Termocentrala de la Mintia este de multă vreme ținută în viață cu injecții de capital tipice sistemului economic socialist pompate aiurea într-un muribund.

Evident că situația de la Mintia putea fi evitată. Dar pentru asta trebuiau lansate programe de retehnologizare încă din perioada anilor 2000-2008 când statul putea să intervină cu capital în această direcție.

Din nefericire, în România, cei aflați la butoane, au pompat bani în această industrie de fier vechi a țării, doar cu scopul de a-i transfera apoi înspre buzunarele “băieților” deștepți din economie.

Practic, ne-am omorât singuri industria. Un omor cu premeditare, un genocid calculat care a adus sute de milioane de euro în buzunarele îmbogățiților de tranziție.

Și în tot acest cataclism al industriei, derulat pe parcursul a mai bine de 20 de ani, Termocentrala de la Mintia nu este altceva decât viitoarea țintă. Cât despre cei 800 de angajați rămași, ei nu vor fi altceva decât niște amărâte de victime colaterale.

Tiberiu Stroia

 

 


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*