Meniu

Coșmarul incapacității de plată a pensiilor devine tot mai real

Atunci când vine vorba de plata pensiei, pentru pensionari lucrurile sunt foarte simple: “eu am cotizat la stat, prin urmare să mi se plătească”. Logica e corectă, dar inaplicabilă dacă nu avem suficienți contribuabili la sistemul de pensii

În esență, chiar dacă sună oarecum aiurea, plata pensiilor actuale este asigurată de cei care muncesc și nu are nicio legătură cu cei care au cotizat pe perioada cât au fost angajați. Prin urmare, dacă avem prea puțini angajați, respectiv cotizanți, suma cu care aceștia contribuie la bugetul de pensii nu este suficientă pentru plata celor aflați acum la pensie. Așa ajungem la ceea ce auzim toată ziua la știri: deficit la bugetul de pensii. Cu cât este mai mare acest deficit, cu atât statul face eforturi tot mai mari pentru a putea plăti pensiile.

Un deficit care crește, crește

În 2015, deficitul fondului de pensii a crescut cu cinci miliarde de lei, comparativ cu 2014 şi a ajuns, potrivit Consiliului Fiscal, la peste 18 miliarde de lei. O sumă enormă echivalentă, dacă vreți, cu bugetele alocate pentru Educație și Mediu la un loc. Practic, pentru a putea plăti pensiile, fără să se împrumute, statul ar trebui să taie toți banii pentru Educație și Mediu.

În acest context, putem spune că statul are deja este o problemă și pe termen scurt, în condițiile în care vedem că acest deficit se tot adâncește. Privnd problema printr-o perspectivă a echității intergeneraționale ar trebui ca acest deficit să fie zero. Adică, să plătim pensii atât cât avem resurse pentru a le plăti. Atât cât încasăm din contribuția la asigurările sociale. Statul, înregistrând deficite pe care le acoperă prin subvenții de la buget, nu face altceva decât să transfere această povară pe generațiile următoare. Poate părea foarte cinic, dar, pensionarii de acum primesc o pensie mai mare decât posibilitățile financiare ale bugetului în sine, iar pensionarii din viitor vor primi o pensie mai mică decât ar putea să susțină bugetul la momentul respectiv, pentru că în acest moment se fac niște împrumuturi ce vor trebui acoperite în viitor.

Și totuși…de ce crește deficitul ?

 

Acest deficit apare dintr-o cauză foarte simplă: sumele virate de angajați (reținute din salarii) către bugetul de pensii nu acoperă necesarul plății pensiilor. Mai mult, prin indexarea anuală a pensiilor și introducerea unor pensii special necesarul de bani pentru plata acestora crește de la un an la altul.

O altă cauză a creșterii deficitului la fondul de pensii o reprezintă și implementarea măsurilor de relaxare fiscală mai exact reducerea CAS la angajator a produs o gaură în bugetul de pensii de aproximativ trei miliarde de lei !

Astfel, la ora actuală, statul a ajuns în situația de a subvenționa bugetul de pensii sau de a se împrumuta pentru a acoperi cele 18 miliarde lipsă.

Iar dacă ținem cont de scăderea natalității și de creșterea speranței de viață putem anticipa cu ușurință că în maxim 15 ani, plata pensiilor va fi un adevărat coșmar pentru statul român.  Practic, avem toate premizele ca, în viitor, pe termen mediu și lung, puterea de cumpărare a pensiei să scadă. Adică, să vedem o pensie chiar mai mică, în termeni relativi, decât o vedem în momentul de față.

Asta însemnă că pensia pe care o vor primi generaţiile următoare va avea o putere de cumpărare extrem de mică, chiar dacă viitorii pensionari (actualii contribuabili) cotizează lunar cu procente importante din venit.

Evident că există și soluții pentru a stopa acest deficit sau măcar pentru a-l reduce la un prag acceptabil. Una dintre soluții aparține viitorilor pensionari care ar putea să înceapă să studieze posibilitatea aderării la Pilonul III de pensii sau pur și simplu să înceapă să-și asigure o pensie suplimentară din sistemul privat de pensii.

De partea cealaltă, statul poate reduce acest deficit prin crearea de locuri de muncă. Practic, cu cât numărul angajaților este mai mare cu atât suma colectată la bugetul de pensii va fi mai mare.

Ce facem cu datoria publică ?

Dincolo de problema deficitului de pensii, anul viitor statul mai are de rezolvat două probleme urgente: rambursarea împrumuturilor făcute în 2009 și reducerea datoriei publice.

Datoria publică a României a urcat la 273,4 miliarde de lei la finele anului trecut, în creștere cu 2,9 la sută față de nivelul consemnat la finele lui 2014.

Una peste alta, în 2017, pe lângă finanțarea deficitului estimat de Comisia Europeană România va trebui să înceapă restituirea împrumutului din 2009, după ce ratele de capital datorate FMI au fost achitate integral în 2015. Concret,  România are de restituit Comisiei 1,2 miliarde de euro, un an mai târziu 1,4 miliarde, iar în 2019 circa un miliard.

Tiberiu Stroia(Stirea urmatoare) »Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*