Meniu

ORĂȘTIOARA DE SUS, ZONĂ TURISTICĂ DE INTERES NAȚIONAL / Interviu cu Ovidiu Stoicoiu candidat PSD la funcția de Primar

 Rep: Domnule Stoicoiu, la ultimul nostru interviu, promiteați că veti aduce în discuție disfuncționalități în ceea ce privește administrarea primăriei din Orăștioara de Sus în utimii patru ani.  Campania electorală se află la mijloc și este timpul să ne explicați care sunt nemulțumirile dumneavoastră și ale consătenilor dumneavoastră legate de această perioadă.

Ovidiu Stoicoiu : În primul rând trebuie spus clar și răspicat că niciodată în cei 25 de ani după revoluție nu a existat o conducere mai dictatorială mai abuzivă și mai aservită intereselor personale ca în acești ultimi patru ani.  Primul lucru pe care l-a făcut actualul primar atunci când am fost ales viceprimar a fost să-mi limiteze atribuțiile și să mă excludă de la toate deciziile importante ale primăriei. Și asta pentru a nu fi deranjat în aranjamentele pe care le făcea în interes personal.

Spre exemplu,  la serbarea tradițională de la Costești, acolo unde nu permitea, în organizare, nici un amestec, al meu sau al altora, mai ales la împărțirea locurilor pentru comercianți , asta pentru a putea negocia în voie prețurile, de multe ori, în interesul său personal. Rezultatul organizării dezastruoase s-a și văzut, serbarea transformându-se într-un bâlci manelizat care a gonit și manifestarea Dac Fest, act de cultură istorică deosebit de important, care acum se desfășoară la Simeria.

Un alt exemplu este nemulțumirea multor oameni din comună care au fost duși la lucru în gospodăria personală  a primarului, fără a fi plătiți. Sunt destui cei care pot confirma acest lucru, la fel cum pot confirma faptul că utilajele primăriei nu odată au fost folosite în interes personal  în gospodăria sa,  amenajând drumul de acces către casa personală, folosind materiale rezultate din dezafectarea vechiului drum de acces către cetăți.

Aceste lucruri sunt vizibile, nu sunt o învinuire gratuită și pot fi verificate de oricine. Sunt multe lucruri care au fost făcute  anapoda sau în interes personal al primarului, dar cred însă, că este mai important să ne axăm pe ceea ce vom face când vom intra în primărie cu o echipă proaspătă și dornică de a lucra în folosul comunității.

Rep.  Chiar doream să vă întreb cu ce veniți în fața alegătorilor după această tristă experiență de patru ani ?

Ovidiu Stoicoiu:  Cu lucruri noi, în primul rând. Cu lucruri adaptate nevoilor comunității. Cu inițiative proaspete și solide dar și cu reluarea unor obiceiuri vechi în ceea ce privește consultarea publică.

Evident că vom continua proiectele deja începute și le vom finaliza cu succes, precum lucrările de canalizare din satele comunei dar și demararea unui  proiect nou privind alimentarea cu apă în Ocolișul Mic.  Eu, împreună cu echipa mea cred că trebuie să fim mult mai aproape de oameni și de nevoile generale ale comunității. Sprijinind locuitorii comunei, în mod direct contribuim la dezvoltarea social economică a întregii comunități.

Nu este admisibil ca un centru de comună să nu aibe o farmacie și oamenii să fie obligați să bată drumul la Orăștie pentru procurarea de medicamente. Vom îndrepta greșeala făcută în mandatul fostului primar când farmacia s-a închis din cauza nechibzuinței acestuia.

Vom acorda facilitate locativă pentru deschiderea unei noi farmacii atât de uitle locuitorilor. Vom construi trei capele mortuare în Ocolișul Mic, Bucium și Orăștioara la fel de utile comunității.  Și dacă este să vorbim despre dezvoltarea economică directă, intenția noastră este de a  înființa un centru de colectare a laptelui la nivel de comună, menit să creeze o piață reală de desfacere, pentru toți fermierii dornici să-și vândă produsul muncii lor.

În ciuda tuturor suspiciunilor legate de această posibilitate le transmit consătenilor mei că acest lucru este posibil și va fi realizat. Nu mai vrem să vedem laptele aruncat sau dat la animale. El trebuie valorificat. Ba mai mult, tot în acestă direcție, dorim înființarea unei piețe agroalimentare moderne în zona Costești, accesibilă atât turiștilor cât și locuitorilor comunei care își vor putea desface produsele proprii, contribuind decisiv la dezvoltarea economică a întregii zone.

Rep: Cetățile dacice sunt pe teritoriul comunei dumneavoastră. Oare ele nu sunt un avantaj în această dezvoltare economică de care vorbiți ?

Ovidiu Stoicoiu – Fără îndoială, aveți dreptate. Avem un plan de măsuri în acest sens, conștienți de potențialul turistic pe care îl au aceste cetăți. Vom trece imediat la demararea unui proiect de declarare a Comunei Orăștioara de Sus ca zonă turistică de interes național, fapt care va duce implicit la dezvoltarea ei cu reale și consistente beneficii pentru populația care dorește să fie angrenată în activități turistice.

Nu vă ascund că imediat ce vom câștiga primăria Orăștioara îl vom invita pe Vladimir Brilinsky să ni se alăture în demersurile pe care le vom întreprinde pentru dezvoltarea turistică a zonei. Este un om cu idei sănătoase, de care avem nevoie, un om care a făcut pentru comună, pentru locuitorii ei foarte multe lucruri remarcabile. Sper să găsim înțelegere la dânsul și să avem alături de noi un valoros sfătuitor și colaborator.

Vom crea în parteneriat cu Consiliul Județean, condițiile pentru a organiza cadrul legal pentru implementarea de  activități turistice precum, transport de persoane, deschiderea de mici puncte de desfacere( alimentație publică sau suveniruri) pe traseul cetăților, servicii de ghidaj și recreere a turiștilor. Toate acestea vor genera peste 200 de locuri de muncă.

Vom iniția, sub egida primăriei, înființarea unei asociații a pensiunilor și a unităților de cazare din zonă, pentru a eficientiza creșterea numărului de turiști și vom acorda întregul sprijin pentru o bună dezvoltare a acestei asociații. Având ca model Ținutul Pădurenilor, vom iniția de îndată un protocol de colaborare și parteneriat, cu comunele Bănița, și Boșorod și Beriu, pentru accesarea de fonduri necesare dezvoltarii și implementării unui program de dezvoltare  turistică a întregii zone, în ansamblul ei ca un veritabil loc de origine a poporului român. Da, încă odată afirm că turismul poate genera bunăstare dar numai dacă este bine controlat și dirijat.

Rep:  Referitor la reluarea unor obiceiuri vechi în ceea ce privește consultarea populației de care vorbeați, ce ne puteți spune.

Ovidiu Stoicoiu :  Ne aducem aminte că de mult primarul strângea la cămin, în fiecare sat, oamenii dornici să-și spună părerile. Era un obicei benefic în ceea ce privește legătura directă a primăriei cu comunitatea.

Ne propunem reluarea acestor consultări din care avem de câștigat atât noi, edilii comunei cât și locuitorii satelor care își vor vedea astfel dorințele făcute public și vor contribui direct la dezvoltarea comunei noastre.

Există și o vorbă sfântă din popor, că cine nu are bătrâni, să-și cumpere. În comuna noastră există mulți oameni mai în vârstă, care la vremea lor au fost factori de decizie nu numai pe plan local ci și pe plan județean sau chiar național.

Vrem să-i reunim pe aceștia într-un veritabil sfat al bătrânilor,  cu care să ne consultăm în luarea celor mai importante decizii pentru comunitate. Cine alții decât ei pot fi asociați cu continuitatea ?  Ei știu, mai bine ca oricine, greșelile trecutului, pe care vrem să le evităm, la fel cum știu perspectivele prezentului și ale viitorului pe care putem și dorim să le implementăm. Alături de întregul nostru respect față de vârsta și experiența lor ei vor fi benefciarii recunoștinței noastre și a întregii comunități.

Rep:  Domnule Stoicoiu ideile dumneavoastră anunță un viitor care sună bine pentru comuna Orăștioara de Sus. Rămîne să vă țineți de cuvânt și să găsiți pârghiile necesare pentru a duce la îndeplinire aceste deziderate.

Ovidiu Stoicoiu : Le avem, avem capacitatea de a duce la bun sfârșit aceste promisiuni care nu sunt electorale ci de bun simț, atunci când dorești să ocupi scaunul de primar. Și ca să închei, motivând acest lucru, voi folosi sloganul meu pentru această campanie. DA, ȘTIU CE AM DE FĂCUT !!!

 

 


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*