Meniu

ANALIZĂ: Toți oamenii turnătorului. Marionetele prin care Moloț vrea să rămână la „butoane”

În această campanie electorală, Mircea Moloț încearcă, prin interpuși, să rămână în cărți pentru a-și putea face jocurile murdare. Carmen Hărău, Marcel Goia, Viorel Arion, Mircia Muntean și Florin Oancea sunt oamenii de bază în strategia lui Moloț.

Scos în afara scenei politice de către procurorii DNA care îl acuză de fapte de corupție, spălare de bani și abuz în serviciu, Mircea Moloț a elaborat o strategie de campanie prin care își dorește să obțină suficiente voturi care să-i garanteze un număr acceptabil de consilieri locali și județeni care să-i permită jocuri politice de culise.

Un joc la două capete: ALDE și PSRO

La ora actuală, Mircea Moloț “centrează și dă cu capul” în două partide: ALDE Hunedoara unde și-a plantat oameni gen Nelu Ardelean, Marius Sanfirișcă, Marius Surgent și mai nou, pe fostul lui adversar Florin Oancea și PSRO Hunedoara unde i-a plasat pe Marian Muntean și pe Mircia Muntean.

Prin ALDE Hunedoara, Mircea Moloț dorește să atragă cât mai multe voturi de pe partea dreaptă a eșicherului politic iar prin PSRO Hunedoara, fostul turnător la Securitate mizează pe voturile electoratului cu valențe de stânga.

Însă dincolo de oamenii pe care i-a atras în cele două partide, Moloț a găsit și în PNL personaje dispuse să joace la două capete. Este vorba de Carmen Hărău, Marcel Goia, primarul Hațegului și Viorel Arion primarul Hunedoarei.

Motivele pentru care aceste personaje au ales să urce în căruța lui Moloț sunt diverse: de la interese economice, la sprijin media sau pur și simplu pentru a recompensa favorurile făcute de Moloț în perioada sa de glorie.

Mircia Muntean – o campanie pur emoțională

Având o condamnare de patru ani de închisoare cu suspendare și implicat într-un accident penal care îl poate trimite după gratii, Mircia Muntean e disperat să obțină al 5 –lea mandat în fruntea primăriei Deva. Iar Moloț știe că Muntean încă mai are priză la electoratul din Deva într-un procent relativ mare, de 20-25 la sută. Prin urmare “legătura de iubire” dintre cei doi s-a înnodat cu ușurință.

Conștient că o alianță „pe față” cu Mircea Moloț, dușmanul său consacrat, i-ar crea prejudicii de imagine, Mircia Muntean s-a erijat în candidatul celor de la PSRO Hunedoara. Cu toate acestea, legătura dintre Moloț și Mircia este evidentă. Moloț l-a infiltrat pe Marian Muntean în partidul condus de Mareș Răzvan pentru a avea informații din interiorul partidului și pentru a-și putea transmite ordinele. În plus, accesul relativ facil al lui Mircia Muntean la trustul de presă și televiziune aflat sub controlul lui Moloț este un alt indiciu clar asupra “căsătoriei din interes” dintre cei doi.

În esență, campania electorală a lui Mircia Munten este una pur emoțională. Incapabil să vorbească despre proiecte de anvergură, Muntean mizează strict pe faptul că a făcut și a dres. Nimic despre faptul că e la un pas de a intra în pușcărie, nimic despre ceea ce a făcut în acești aproape patru ani ca deputat al devenilor. Asta pentru simplu fapt că nu a făcut nimic. Singurul lucru pentru care Mircia Muntean s-a remarcat în Parlamanetul României  a fost fuga de muncă. Cu peste 80 la sută absențe, Muntean este de departe, cel mai chiulangiu deputat din județul Hunedoara. E a devărat, asta nu l-a împiedicat să încaseze, lunar, cele 190 de milioane de lei vechi, salariu plus alte beneficii.

Până la urmă, pe Moloț nu-l interesează ca Mircia să-și câștige Primăria ci doar să-i asigure un număr mare de consilieri locali cu care, spre exemplu, ar putea impune un viceprimar.

Florin Oancea se reîntoarce slugă la stăpân

Scos în afara scenei politice de însuși Mircea Moloț, care în urmă cu patru ani l-a sacrificat după ce și-a trimis șoferul să dea examen în locul lui, Florin Oancea este rechemat acum de Moloț să tragă la căruța ALDE. Misiunea lui Oancea este o candidatură la Primăria Deva.

Ca o ironie, Florin Oancea, omul care și-a trimis șoferul în locul său la un examen de masterat, candidează sub deviza “Bun simț” !

Moloț a ales varianta Oancea probabil după ce a sondat candidați aflați la îndemână gen Ardelean, Muntean sau Sanfirișcă. Astfel se pare că Oancea mai are ceva “lipici” la electoratul de dreapta.

E adevărat, Florin Oancea este conștient că nu are nicio șansă la Primăria Deva însă, așa cum de altfel chiar el a spus-o, speră la un post de viceprimar. Calculele sale sunt realiste dacă ne gândim că ALDE plus PSRO ar putea genera un număr suficient de consilieri care să impună primarului în funcție unul dintre posturile de viceprimar.

Carmen Hărău, fidelă lu’ dom profesor

Și în partidul Național Liberal au rămas persoane dedicate 100 la sută, celui care a distrus pur și simplu județul Hunedoara. Deputatul Carmen Hărău este cea care nu a ratat aproape nicio emisiune televiziată fără a-i ridica osanale lui Moloț.

Ținută în umbră în perioada celor 12 ani cât a fost membru PSD, probabil Laurențiu Nistor a înțeles setea de înavuțire a acestui personaj, Carmen Hărău a apărut pe scena mare a politicii în momentul în care a fost adusă în PNL de către Mircea Moloț. Aici a reușit să ajungă deputat în Parlamentul României și imediat după aceea, coincidență sau nu, afacerile coanei Leonora au explodat pur și simplu.

În trei ani de mandat, firma Proserv condusă acum de soțul deputatei, a obținut contracte cu statul în valoare de 40 de milioane de euro. Familia a reușit să investească într-o afacere în sănătate peste un milion de euro și în construcția unui hotel respectiv a unui restaurant a căror valoare depășește cu ușurință trei milioane de euro.

E adevărat, la nivel declarativ, Carmen Hărău și-a construit o imagine de salvatoare a “hunedorenilor ei” care culmea continuă să se zbată în sărăcie și șomaj. Despre tema ei de campanie, crearea a 2.000 de locuri de muncă, Carmen Hărău nu mai suflă un cuvânt. De altfel, nici activitatea de deputat nu a generat vreo plus valoare municipiului Hunedoara. În esență, Carmen Hărău nu este decât un demagog ieftin ahtiată după bani.

Astăzi, Carmen Hărău face jocurile lui Mircea Moloț încercînd din răsputeri să se impună în fața președintelui Bogdan Țîmpău, visând să preia șefia partidului. Dacă acest luru se va întîmpla, este evident că Mircea Moloț va obține controlul și a ceea ce a mai rămas din PNL Hunedoara.

Marcel Goia, copilul de trupă al turnătorului

Primarul Hațegului, Marcel Goia este un alt produs marca Mircea Moloț. “Plantat” pe listele PNL de către Moloț, Goia a continuat politicile acestuia și la nivelul orașului Hațeg. Coincidență sau nu, licitația de la Hațeg pentru implementarea proiectului de apă și canal, în valoare de cinci milioane de euro, a fost câștigată de firmele familiei Hărău. În același context al coincidențelor, aparatul RMN existent la Hațeg a fost închis exact în perioada în care familia Hărău instala un astfel de aparat în cadrul Spitalului municipal din Hunedoara. Astfel, hațeganii au două variante pentru o analiză RMN: fie la Hunedoara fie la Petroșani.

Viorel Arion, dedicat planurilor lui Moloț

Făcut PNL-ist la apelul bocancilor, Viorel Arion a cedat Hunedoara lui Moloț imediat după alegerile locale din 2012.  ȘI dacă în mandatul de deputat PDL s-a făcut remarcat prin faptul că a votat tăierea pensiilor și salariilor, în mandatul de primar se pare că singura grijă a primarului Arion a fost îmbogățirea familiei Hărău, a partenerilor de afaceri și angajarea rudelor îm instituțiile subordonate Primăriei.

Primul semnal că Arion a bătut palma cu Moloț a fost dat imediat după campania electorală din 2012, când proaspătul primar a făcut o plată de cinci miliarde de lei vechi către firma familiei Hărău. Banii au ajuns în Primăria Hunedoara dintr-un cont special al Consiliului Județean și nu erau destinați unor astfel de plăți. Această plată este cercetată la ora actuală de procurorii DNA ca fiind ilegală.

În rest, în acest mandat, Viorel Arion a mai avut grijă ca firmele de casă ale lui Moloț să primească contracte de lucrări de la Primăria muncipiului Hunedoara.

Tiberiu Stroia

 


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*