Meniu

Cum și-a băgat Arion picioarele într-o investiție care poate schimba destinul Hunedoarei

Povestea, pe scurt, a început așa: în urmă cu cinci luni, trei oameni de afaceri italieni i-au bătut la ușă primarului Arion din dorința de a afla ce oportunități de afaceri există în municipiul Hunedoara. Culmea, nea Viorel, ăla de în 2012 își lua ranița-n spate și pleca după investitori ca să creeze 2.000 de locuri de muncă, le-a dat un flit italienilor de nu s-au văzut.

Acum, o fi cerut Arion șpagă, n-o fi cerut, o fi apucat s-o consulte pe madam Hărău, n-o fi apucat, cert este însă că italienii au rămas cu un gust amar după acea întâlnire.

Sfătuiți de Paulo Pasqualoto, cei trei italieni ajung în biroul viceprimarului Dan Bobouțanu care după ce i-a ascultat le-a prezentat o serie de oportunități, cea mai importantă fiind o investiție în zona Castelului Corvinilor, pe cele 20 de hectare ecologizate, ați ghicit, de madam Hărău care a și încasat vreo 15 milioane de euro pe lucrare.

Discuțiile continuă, viceprimarul Bobouțanu le pune la dispoziție documentația la care a avut acces, pentru că, atenție, n-a reușit să obțină descărcarea topo a zonei  de la angajații din Primărie, iar italienii propun înființarea unui parc cu tematică medievală, a unui parc de distracții care include un montan-russe și a unui parc acvatic. Cu proiectele preliminare, pentru că așa cum am spus nu au putut vedea descărcarea topo a zonei, italienii estimează o investiție de 100 de milioane de euro, 500 de locuri de muncă permanente și peste 1.500 sezoniere.

Potrivit calculelor lor, proiectul denumit “Transilvania Parc” ar atrage aproximativ 1.200.000 de turiști și ar schimba cu totul anvergura economică a municipiului Hunedoara. Practic, o asemenea investiție ar face din municipiul Hunedoara un adevărat pol al turismului în Transilvania.

Problema este că italienii, prezenți la Hunedoara, au declarat, cu subiect și predicat, că nu vor să audă de o eventuală colaborare cu Arion. Pur și simplu preferă să caute altă zonă din județ în care să investească.

Prezent la conferința de presă, deputatul PSD Laurențiu Nistor a susținut că dacă această investiție nu se va realiza în Hunedoara va căuta, împreună cu oamenii de afaceri italieni, o altă zonă din județ. “Nu ne putem permite să pierdem o asemenea investiție. Dacă ea nu se va face la Hunedoara o vom face în altă zonă a județului”, a declarat Laurențiu Nistor.

Ce interese există în zona Castelului Corvinilor ?

Că oamenii de afaceri italieni nu sunt singurii care au bătut la ușa primarului Arion cu propuneri de afaceri nu este o noutate. O altă investiție ce ar fi trebuit să se deruleze în Hunedoara se face acum la Orăștie. Însă se pare că, refuzul lui Arion de a discuta cu italienii ascunde cu totul altceva. Zona din jurul castelului a intrat de ceva vreme în vizorul deputatei Carmen Hărău și a acoliților lui Arion. Așa cum se știe “deputata hunedorenilor” a reușit în acest mandat de deputat să agonisească suficient cât să construiscă un hotel și un restaurant. Un mizilic, evaluat la vreo patru milioane de euro.

Tot acolo, Sorin Dragotă, partenerul de afaceri al primarului Viorel Arion construiește, ați ghicit, un al doilea hotel. Prin urmare, este evident de ce cuplul Hărău-Arion nu îți dorește ca cineva să vină să le facă concurență în apropierea Castelului. Mai mult, există informații conform cărora Carmen Hărău caută să achiziționeze tot ce mișcă în zona castelului. Bani sunt, dacă ne gândim că în mandatul de deputat, firma Proserv, administrată acum de soțul deputatei, a reușit să obțină contracte cu statul în valoare de….40 de milioane de euro ! Prin urmare, este evident de ce Viorel Arion alungă orice potențial investitor din zona Castelului.

Un primar incompetent până la capăt

Privit prin prisma realizărilor, mandatul lui Viorel Arion este fără nicio îndoială un dezastru pentru Hunedoara. Practic în acești ani, Arion nu a făcut altceva decât să beneficieze de prioiecte lui Ovidiu Hada de asfaltare a străzilor principale și de banii alocați de guvernul Ponta, la insistențele lui Dan Bobouțanu, pentru asfaltarea străzilor adiacente.

Cele 10 milioane de euro pentru constrirea ștrandului au fost împrumutate astfel că următorii 15 ani, hunedorenii vor trebui să plătească rambursarea împrumutului. Niciun proiect european, niciun loc de muncă, absolut nimic ! Asta în timp ce primarul devei, Petru Mărginean a reușit să aducă 40 de milioane de euro, finanțări gratuite de la Uniunea europeană cu care a schimbat radical fața orașului !

Grav este faptul că următorii patru ani sunt singurii în care se mai pot depune proiecte pentru finanțare europeană iar la incompetența dovedită a lui Arion este greu de crezut că acest primar va reuși să scrie și să implementeze măcar un proiect!

De altfel, se pare că singura preocupare a primarului Arion a fost să achite familiei Hărău suma de șapte milioane de euro pentru lucrări de plantare de panseluțe și tăierea de crengi !

De ce avem nevoie de banii străinilor

Există, la ora actuală, foarte multe discuții legate de necesitatea investițiilor străine și asta pentru că, în mentalul colectiv, mai persistă ideea că statul trebuie să construiască fabrici și uzine.

Problema este că statul român nu are nicio posibilitate de a construi fabrici și uzine pentru simplu fapt că sistemul economic în care funcționăm nu permite așa ceva. Statul poate doar să genereze proiecte de legi care să sprijine mediul de afaceri, poate acționa pozitiv asupra economiei prin introducerea unui cod Fiscal care să ajute mediul de afaceri sau prin garantarea unor împrumuturi pentru a încuraja finanțarea economiei.

Prin urmare, la ora actuală, fabricile și uzinele pot apărea doar dacă sunt construite de oameni de afaceri români sau străini. Și cum, în românia nu există capital suficient pentru a implementa proiecte economice de anvergură, atragerea investitorilor străini este cea mai oportună modalitate de a ne dezvolta economic. Așa s-au dezvoltat toate statele est- Europene: cu ajutorul capitalului străin. Însă cu siguranță că acolo, investitorii nu s-au trezit față-n-față cu primari de tipul Viorel Arion.

Tiberiu Stroia


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*