Meniu

Arioane, “zi să mori tu” că n-ai trimis italienii la plimbare !

Într-o conferință de presă, omul de afaceri Paulo Pasqualoto a făcut o declarație care în mod normal ar fi trebuit să ducă la demisia primarului Arion. “Am fost la domnul primar în audiență și i-am prezentat o oportunitate de afaceri. Împreună cu o echipă de investitori din Italia am dorit să demarăm un proiect de construire a unui parc tematic medieval, pe cele 20 de hectare din apropierea Castelului Corvinilor. Investiția depășea 30 de milioane de euro și genera între 2.000 și 3.000 de locuri de muncă. Din păcate, domnul primar ne-a trimis la plimbare și a zis că are alte probleme pe cap”, a declarat omul de afaceri Italian.

Adică într-un oraș în care șomajul atinge cote alarmante, tu, în calitate de primar ai refuzat o investiție în turism care ar fi putut genera până la 3.000 de locuri de muncă ?

Da. Se pare că da. Oare ce probleme avea pe cap primarul Arion ? Nu știa de unde să facă rost de bani, să plătească cele două milioane de euro firmei familiei Hărău ? Probabil că da. Însă dincolo de problemele primarului Arion, dezvăluirea omului de afaceri italian dă naștere la o avalanșă de întrebări.

  1. Oare câți investitori au trecut pragul primăriei Hunedoara și au fost trimiși la plimbare de primarul Arion ?
  2. Ce interese are Arion să țină un oraș la limita sărăciei ?
  3. A dat de înțeles Arion că vrea para-ndărătul și italienii nu au acceptat ?
  4. Există alte planuri pentru terenul din apropierea Castelului unde deja familia deputatului Hărău construiește un hotel și un restaurant ?

Cert însă că, potrivit italianului Paolo Paqualoto, primarul Arion a oprit o investiție care putea reprezenta cheia dezvoltării reale a municipiului Hunedoara pentru următorii ani. În mod normal, în fața unor astfel de investitori Arion ar fi trebuit să întindă covorul roșu. Dar se pare că există alte planuri într-un oraș în care familia Hărău și acoliții primarului Arion au generat o adevărată încrengătură de interese economico-financiare care se învârt în jurul banilor publici.

Când incompetența nu doare…

Pentru a înțelege mai bine ce ar însemna un parc tematic medieval în apropierea Castelului Corvinilor iată o mică simulare economică a acestei investiții.

În primul rând o astfel de investiție pe o suprafață de patru kilometri pătrați este echivalentul unei adevărate industrii turistice. Un parc tematic este echivalentul un adevărat Disney –land medieval cu zone de agrement, cu parcuri cu bazine de înot cu mini-restaurante, cinematografe,etc, etc…De aici și numărul mare de angajați respectiv în jurul a 3.000.

Dacă investiția s-ar realiza, Hunedoara ar deveni fără doar și poate un pol al turismului în Transilvania. Iar din turism se poate trăi de 10 ori mai bine decît din industrie. Dovada o găsim peste tot în europa civilizată. Pentru că da, dincolo de bani turismul aduce și altceva: civilizație și curățenie. Oamenii devin mult mai atenți cu orașul în care locuiesc atunci când zilnic, câteva sute sau mii de turiști din toată Europa se plimbă pe străzile din oraș.În plus, industria turistică este o industrie care nu generează boli profesionale cum ar fi cele cauzate de industria siderurgică !

Uite cum se fac bani reali Arioane !

La ora actuală la castelul Corvinilor vin, în fiecare an, circa 300.000 de turiști care stau două-trei ore și cheltuie, în medie 30 de euro de persoană. Un mizilic care nu are impact asupra comunității.

Gândiți-vă că un parc tematic de o asemenea anvergură îi va face să stea în Hunedoara două sau trei zile timp în care ar cheltui, în medie, 200 de euro, de persoană. Asta înseamnă că, anual, în municipiul Hunedoara ar intra sub diferite forme ale consumului, 60 de milioane de euro ! Adică impozitele plătite de hunedoreni în 30 de ani ! Asta înseamnă cu adevărat o industrie turistică, Arioane ! În asta ți-ai băgat tu, picioarele !

Important este și un alt aspect foarte bine evidențiat în țările care trăiesc din turism. Această industrie oferă foarte multe oportunități de dezvoltare pe orizintală. Mai exact, permite locuitorilor să dezvolte afaceri mici de nișă care se adresează turiștilor. De la fabricarea de suveniruri, la vânzarea lor și până la mici afaceri de comerț cu produse alimentare sau din zona industriei ușoare. Prin urmare există posibilități mult mai mari pentru cei cu spirit antreprenorial să pornească pe propriul drum al afacerilor.

Cele 2.000 de locuri de muncă înseamnă 2.000 de salarii care generează o creștere a consumului local și implicit a creșterii profitului firmelor existente în oraș. În plus, existența unei cereri tot mai mare de locuri de muncă generează automat o competiție între patroni care se vor vedea obligați să ofere salarii mai mari pentru a-și fideliza angajații sau pentru a face noi angajari. Este un ciclu normal al unei economii care începe să funcționeze.

Din nefericre pentru hunedoreni, primarul Arion avea capul ocupat cu alte probleme. Sau pur și simplu, îl doare la bască de dezvoltarea orașului. În acest fel s-a pierdut oportunitate uriașă ratată de un primar incompetent prea ocupat cu organizarea de paranghelii cu iz electoral pe banii hunedorenilor.

Tiberiu Stroia

 

 

 

 

 


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*