Meniu

„Hunedoara nu a atras niciun euro din fondurile gratuite puse la dispoziție de Uniunea Europeană!”

Anul acesta, comparativ cu anul trecut, bugetul municipiului Hunedoara este mai mic cu 33 la sută. Cu toate acestea, primarul Arion alocă cea mai mare sumă de bani pentru petreceri din istoria postdecembristă a orașului Hunedoara !

Un buget mic din care se alocă 15 miliarde de lei vechi pentru petreceri. Așa se gândește primarul Arion să-și “cumpere” bunăvoința hunedorenilor care timp de patru ani au așteptat ca acesta să-și onoreze promisiunile electorale. Practic, Hunedoara continuă să aibă un șomaj record iar proiectele de asfaltare realizate au aparținut administrației Hada sau au fost realizate cu fonduri de la guvernul Ponta. E adevărat, pe final de mandat, primarul, speriat de sutele de reclamații venite din partea hunedorenilor care sunt lipsiți de apă, canal și străzi asfaltate alocă o sumă de bani pentru asfaltarea unor străzi. Evident, o parte din bani provin din împrumuturi pe care hunedorenii le vor plăti în următorii 15 ani. Scopul electoral al acestor lucrări este evident.

Incapacitatea primarului Arion de a obține bani europeni, în timp ce alte orașe se dezvoltă și se schimbă radical, accesând fonduri gratuite, aduce prejudicii enorme orașului Hunedoara.

Proiecte pe bani luați cu împrumut

Viceprimarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu a tras nenumărate semnale de alarmă privind lipsa unor proiecte europene care ar aduce suficienți bani pentru a dezvolta orașul. “ Dacă în 2015 bugetul a fost de aproximativ 232 milioane lei din care 50 de milioane de lei fonduri guvernamentale obținute de la Guvernul Ponta pentru reabilitarea stradală, investiții susținute constant de mine și colegii din PSD și 51 de milioane lei obținute de administrația Hada din Fonduri Europene, în acest an vom avea un buget mai mic cu 33 la sută mai exact cu 157 de milioane lei!

Iar asta, pentru că, nu există niciun proiect european finanțat în acest moment. Practic, s-au pierdut patru ani importanți în care administrația Arion nu a reușit sau nu a fost interesată să obțină finanțare pentru proiecte europene, “ a declarat viceprimarul Dan Bobouțanu.

Dezinteres total pentru elevii Hunedoarei

Pe ordinea de zi a bugetului, consilierii PSD-UNPR și PC au inițiat patru amendamente. Unul dintre acestea prevedea dotarea cu calculatoare a șapte unități școlare, reabilitarea termică a Școliilor nr. 2 și 3 și foarte important, asigurarea dotărilor necesare pentru siguranța contra incendiilor ! Toate punctele au fost respinse de primaurl Arion susținut de consilierii PNL ! “Incendiul din clubul Colectiv soldat cu moartea 63 de tineri trebuie să fie un semnal de alarmă pentru autorități ! Am solicitat alocarea de fonduri pentru a dota școlile cu tot ce este nexcesar în caz de incendiu. Din păcate, primarul nu este interesat de acest lucru la fel cum a refuzat și cererea de a dota cu calculatoare șapte școli. E păcat pentru că există părinți care nu le pot oferi copiilor un calculator iar la ora actuală fără să ai cunoștințe privind utilizarea calculatorului este foarte greu să ai acces la o educație performantă. Cât despre reabilitarea termică a școlilor ce pot să spun ? Primaurl Arion a motivat impasibil că nu se alocă bani doin cauză că acolo nu s-au obținut rezultate bune la învățătură! Adică, în opinia primarului, un elev slab la învățătură trebuie ținut în frig”, spune viceprimarul Dan Bobouțanu.

Bătaie de joc la adresa persoanelor cu dizabilități

Și propuenrea consilierilor PSD-UNPR de a se realiza o platformă ridicătoare, tip lift, pentru persoanele cu handicap care vor să ajungă la Serviciul pentru Evidența Persoanelor a fost respinsă de consilierii PNL. “Sincer, am refuzat să cred că primarul și consilierii PNL, refuză să aloce 60.000 de lei pentru a realiza această platformă. Sunt persoane cu probleme grave, care se deplasează în cărucioare și care sunt aduse pe brațe la Serviciul pentru Evidența Persoanelor. Și totuși, proiectul a fost respins. În schimb, s-au alocat 15 miliarde de lei vechi pentru petreceri și cadouri”, spune dezamăgit, Dan Bobouțanu.

De altfel și inițiativa celor șapte consilieri care alături de viceprimar au cerut realizarea unei secții de hemodializă în Spitalul Municipal a fost respinsă. “Aici ceva nu este în regulă. Mi-ar părea rău să aud, peste ceva timp, că această secție de hemodializă nu s-a făcut pentru că au existat alte interese. Dacă va fi așa e un lucru foarte grav ”, a spus Bobouțanu.

De ce nu s-au alocat bani pentru PUG ?

Interesant este și faptul că, deși primarul Arion a declarat că anul acesta se va realiza Planul Urbansitic General al orașului, în bugetul pe anul 2016 nu au fost alocați banii necesari realizării proiectului.

Potrivit viceprimarului Dan Bobouțanu este vorba de 290.000 de lei, bani care nu s-au alocat. De asemenea, nici banii necesari întocmirii unui Registru Cadastral sl spațiilor verzi nu au fost prinși în bugetul pe 2016. “Dacă ar exista un Registru cadastral al spaţiilor verzi, acestea nu s-ar mai putea vinde oricui şi oricum. Din păcate, acest registru nu există şi nu s-a făcut, iar terenurile municipalităţii sunt înstrăinate. În plus și e foarte important acest aspect, nu există un Plan de Mobilitate Urbană, iar fără acest plan nu se pot obține fonduri europene pentru anumite proiecte de dezvoltare urbană ! Spre exemplu în loc să mai alocăm societăţii de transport alte 200.000 de lei mai bine implementam un proiect european de transport ecologic. Suma care ar fi putut fi obţinută de la Uniunea Europeană era de 10 milioane de euro !Însă primarul Arion preferă să achiziţioneze autobuze la mâna a doua din banii hunedorenilor”, a explicat viceprimarul Dan Bobouţanu.

Să vină chefurile !

Deși se plânge că nu sunt bani la buget, deși nu a atras niciu euro gratuit, primarul Arion găsește bani pentru petreceri și chermeze. Anul acesta a alocat din banii hunedorenilor, peste 15 miliarde de lei vechi pentru astfel de manifestări. O formă mascată de a-ți face campanie electorală pe buzunarele plătitorilor de taxe și impozite. Numai pentru 1 iunie, primarul Arion a alocat un miliard de lei vechi !

“Este cea mai mare sumă de bani alocată vreodată pentru festivaluri și manifestări anonime. Majoritatea sumelor sunt alocate până în luna iunie adică până la alegeri. Din punctul meu de vedere este o risipă în condițiile în care avem atâtea probleme în acest oraș. Evident că aceste activități sunt necesare însă eu cred că se puteau face cu mult mai puțini bani”, a spus Bobouțanu.

Maria Hogman(Stirea urmatoare) »Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*