Meniu

DIAGNOSTIC: BALCANISM ! Liberalii plimbă izotopu’ pe la Deva

Nici n-a apucat bine deputatul Țîmpău să sufle-n lumânarea Termocentralei de la Mintia că ne și trezirăm cu liberalul Atanasiu „călărind” scena Teatrului de Artă de la Deva și aruncând cu “nucleara” spre hunedoreni !

Adică, dacă ar fi să-l credem pe Atanasiu, cică s-au gândit ei, liberalii, să mute centrala nucleară de la Cernavodă la Mintia ! Și culmea, omul a zis-o la modul atât de simplu, încât, astăzi, trei sferturi din județ își imaginează că liberalii iau Cernavodă la lopată și într-o lună, două, mută ditamai nucleara pe malul Mureșului.

În esență, așa se naște o criză ieftină de isterie pornită de la un habarnist care confundă fizica nucleară cu o carte de traforaj sau pentru care diferența dintre uraniu 235 și uraniu 238 e de numai trei cifre iar Plutoniu e un câine care joacă în desene animate.

Și toate astea doar pentru că liberalul Atanasiu este cazul tipic de politician dispus să promită orice pentru a obține voturi sau pentru a distrage atenția de la problemele din PNL Hunedoara. Și culmea e că a reușit să ajungă în ipostaza nebunului care aruncă o piatră în baltă și zece “înțelepți” se aruncă în apă pentru a o găsi. Un exemplu tipic prin care o non-știre, slobozită pe gură de un politruc, devine un subiect de presă care împrăștie teamă printre cei ce nu știu ce presupune o centrală nucleară. Dacă Atanasiu ar fi întrebat un specialist doar ce debite de apă sunt necesare pentru a răci un reactor nuclear ar fi înțeles ce caută centrala de la Cernavodă pe malul Dunării și de ce nu va putea exista vreodată pe malul Mureșului. Cât despre politicile Europene privind siguranța energetică nucleară și tratatele aflate în vigoare la această dată nu are rost să discutăm.

Evident, urmează ca, în scurt timp, să vedem puzderie de proteste venite din partea unora pentru care Einstein, Bohr sau Fermi sunt jucători de fotbal sau maneliști și care cred că pentru a transforma termocentrala de la Mintia într-una nucleară e suficient să prăjești niște uraniu în cuptorul cu microunde.

 Tiberiu Stroia


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*