Meniu

“Transportul local din municipiul Hunedoara nu este și nu va fi afectat de problemele firmei Ecosid”

La fel ca în toate marile orașe sau municipii, și în municipiul Hunedoara, transportul public local suscită interesul opiniei publice, dependența de transportul local fiind destul de mare pentru aceste comunități. Pentru a afla mai multe despre situația serviciului public de transport local din Hunedoara și viitorul firmei care asigură hunedorenilor acest serviciu, săptămânalul “ VOCEA HUNEDOAREI” l-a intervievat pe directorul general al firmei Ecosid, Nicolae Baloșin.

REPORTER: Care era situația firmei Ecosid la data la care ați preluat postul de conducere și ce schimbări s-au produs între timp ?

Nicolae Baloșin: La data la care am preluat conducerea firmei Ecosid, această societate avea 18 angajați și nu dispunea de nicio sursă de venit și nici nu avea posibilități de a obține venituri. În septembrie 2013, SC Ecosid s-a licențiat în activități de transport persoane și a achiziționa,t prin mijloace proprii, microbuze și autobuze pentru a putea desfășura această activitate. La această data mai sunt de achitat doar câteva rate la autobuze, microbuzele fiind deja achitate complet. De asemenea trimestrial Ecosid achită primăriei în baza contractului de delegare o redevență. În ceea ce privește numărul de angajați, astăzi Ecosidul are 41 de salariați, plata salariilor și a dărilor către stat fiind la zi. Putem spune astfel că, în mai puțin de doi ani, Ecosidul a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de angajați și asigură mijloacele auto pentru a avea un transport civilizat în municipiul de pe Cerna.

R: Pe parcursul derulării de către Ecosid a activității de transport public local au existat voci critice la adresa subvențiilor pe care primăria le alocă acestui serviciu. Care este problema acestor subvenții?

NB:

Așa cum bine ați sesizat și dumneavoastră, activitatea de transport de persoane, pe care o desfășoară Ecosidul, este una care aparține unui serviciu public local. Practic, firma Ecosid nu desfășoară acest transport public local cu scopul de a obține profit. Traseele, orele la care se desfășoară activitatea de transport și numărul de curse ce trebuiesc efectuate sunt stabilite de către administrația publică locală și Consiliul Local. Mai mult, categoriile de persoane ale căror biletele de transport sunt subvenționate de către administrația locală sunt de asemenea stabilite de administrația locală. Datoria noastră este aceea de a respecta deciziile administrației publice locale și de a asigura un transport de persoane în siguranță și în cele mai bune condiții. Ori dacă mă raportez la modul în care se efectua transportul local în municipiul Hunedoara până la preluarea lui de către Ecosid, consider că se poate constata o  îmbunătățire vizibilă. Legat de subvenționarea serviciului public de transoprt local, aceasta se face conform legilor în vigoare, administrația publică locală fiind obligată chiar să suțină financiar acest serviciu. La fel cum este și în cazul iluminatului public, al curățenie,i al activităților sportive sau al întreținerii și reparațiilor de drumuri. Iar exemplele ar putea continua.

R: Care este problema cu societatea privată ce vă solicită plata unei sume de aproximativ două milioane de euro ?

NB: Situația la care vă referiți este datorată unui  contract încheiat în anul 2008 de către administrația publică locală de la acea vreme și “SC Santinel”.  Anul trecut această societate a câștigat în instanță  și sincer nu mă aşteptam la o asemenea decizie. Conform contractului iniţial, Ecosid trebuia să plătească 2,1 milioane de euro doar pentru demolarea a 150.000 de metri cubi de betoane, apoi Santinel, probabil, și-ar fi ales betoanele cu cel mai mare conţinut de fier şi ar fi cumpărat de la Ecosid 100.000 de metri cubi, cu doar 500.000 de euro, după care ar mai fi câştigat o dată din vânzarea fierului rezultat. Mi se pare suspect şi faptul că Ecosid nu s-a apărat în instanţă la primul proces. Din păcate firma Ecosid a avut de suferit. Suntem în negocieri cu patronul acestei firme și sperăm ca în cele din urmă, pînă la o decizie definitivă a instanțe,i să reușim să deblocăm activitatea firmei.

R: Ce soluții sunt pentru ca angajații Ecosid și transportul local să nu aibă de suferit? 

NB: Primii pași au fost deja făcuți. Primăria Hunedoara și CL Hunedoara au aprobat înființarea unei noi societății care va prelua doar activitatea de transport local, astfel încât să putem oferi în continuare hunedorenilor acest serviciu. Cu siguranță angajații Ecosid și mă refer aici la șoferi, mecanici și aparatul de specialitate din cadrul firmei vor fi preluați de noua societate. În concluzie, transportul local din municipiul Hunedoara nu este și nu va fi afectat de problemele pe care vechile administrații publice locale le-au creat firmei Ecosid.

A consemnat,

Maria Hogman(Stirea urmatoare) »Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*