Meniu

INTERVIUL SĂPTĂMÂNII:

După16 ani în care Primăria Deva a fost condusă după “chipul și asemănarea lui Mircia Muntean”, schimbarea produsă la alegerile locale din 2012 a adus în municipiul reședință de județ și un alt mod de a face administrație publică locală. Pentru a discuta despre proiectele și realizările administrației publice locale din municipiul Deva, săptămânalul VOCEA HUNEDOAREI l-a intervievat pe directorul tehnic al Primăriei Deva, Cosmin Vasile.

REPORTER: Cu ce schimbări a venit noua administrație publică locală în modul de abordare și rezolvare a problemelor sesizate de cetățenii municipiului Deva ?

COSMIN VASILE :  Poate cea mai importantă schimbare pe care devenii au sesizat-o încă din primul an a fost aceea că noua administrație publică locală a impus încă de la început o stare de normalitate în ceea ce privește modul de gestionare a problemelor municipiului Deva. Practic, cu riscul de a fi criticată de cei nostalgici după vechea administrație locală, noua conducere a preferat să le spună devenilor care sunt problemele reale ale orașului, ce se poate și ce nu se poate face. Cu toate acestea timpul a fost cel care ne-a dat dreptate și de fiecare dată când unele măsuri luate de administrația locală au fost contestate de o parte a presei, în timp s-a dovedit că am avut dreptate. Un exemplu recent în acest sens este cel al patinoarului de la poalele Cetății. Practic, atunci când primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, a afirmat că bugetul local este prejudiciat de modul în care este gestionat acest patinoar au fost persoane care au contestat decizia administrației locale de a întrerupe acest contract. Mai mult, s-a alimentat ideea că administrația locală va trebui să plătească despăgubiri fostului administrator. În timp s-a dovedit că măsura luată a fost una în favoarea cetățenilor municipiului Deva. Iar exemplele ar putea continua.

R: Care au fost investițiile derulate în ultimii ani în municipiul Deva și ce proiecte vor prinde contur în următoarea perioadă ?

CV: Pentru că spuneam de un nou mod de abordare modului de  administrare a municipiului Deva, o schimbare majoră a fost și în ceea ce privește prioritizarea unor investiții așteptate de multă vreme de unii cetățeni ai municipiului Deva. Mă refer aici în special la cei care locuiesc în localitățile limitrofe orașului, care au fost uitați sau marginalizați de vechea administrație. Este vorba de locuitorii din Bârcea Mică, Cristur, Sântuhalm, Viile Noi sau Archia. În aceste localități au fost demarate și realizate o serie de investiții care au produs schimbări semnificative pentru locuitorii acestora. Aș începe cu Bârcea Mică unde, răspunzând solicitărilor venite din partea cetățenilor, au fost realizate lucrări de introducere a rețelelor de apă și canalizare, astfel că la această dată peste 90 la sută din gospodării beneficiază de acest serviciu. De asemenea a fost realizat un pod peste Cerna menit să faciliteze accesul locuitorilor la terenurile agricole, evitând astfel circulația pe drumul național. Tot în această localitate în acest an vom demara lucrărille de modernizare și reabilitare a străzii Câmpului. În localitatea Cristur au fost modernizate și reabilitate două străzi: respectiv strada Scurtă și strada Sârmi. A mai fost amenajat un teren de joacă, urmând ca în acest an să demarăm lucrările la un teren de sport. Investiții de acest gen au fost realizate și la Sântuhalm, urmând ca după finalizarea lucrărilor la rețeaua de alimentare cu apă să fie demarate lucrări de modernizare ale drumurilor principale. O altă localitate aflată în administrarea municipiului Deva, care a beneficiat de investiții în acești ani este și Archia. Astfel pornind de la sesizările locuitorilor au fost realizate lucrări de construire a unei rigole care să capteze apele pluviale, ce produceau serioase probleme celor care locuiau în această zonă. Și aici, după finalizarea lucrărilor la rețeaua de alimenatare cu apă, vor fi modernizate principalele căi de acces. Proiecte de reabilitare a drumurilor sunt prevăzute și în Viile Noi, urmând ca acestea să demareze imediat după finalizarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare.  Și aici avem în vedere construirea unui loc de joacă și a unui teren de sport.

R: Ce lucrări de investiții și ce proiecte au fost implementate sau sunt în curs de realizare în orașul Deva ?

CV: Chiar dacă unii consideră că în orașul Deva nu au avut loc schimbări spectaculoase în ultimii ani, asta nu înseamnă că nu au fost realizate investiții sau nu sunt proiecte care urmează a fi implementate. De exemplu au fost realizate lucrări de reabilitare și modernizare a străzilor, a trotuarelor sau a locurilor de parcare și de joacă pentru copii în toate cartierele din oraș. De asemenea sunt în curs de finalizare lucrări de modernizare a piețelor cum ar fi de exemplu piața din Micro 15, urmând ca și piața mica de pe Kogălniceanu să fie modernizată. La aceste investiții aș mai adăuga și lucrările de anvelopare termică a unor blocuri, investiții realizate cu fonduri europene. Tot din fonduri europene urmează să fie implementate cele două proiecte care vor schimba radical zona Lido și cea a  cartierului Dacia.

R: Decizia administrației locale de a construi locuri de joacă pentru copii a fost criticată de unii consilieri, iar în presă a fost vehiculată ideea că aceste investiții ar fi prea costisitoare. Ce ne puteți spune despre acest lucru ?

CV:  Dacă am fi făcut aceste locuri de joacă precum cele realizate în trecut, respectiv am fi dus două basculante de nisip într-o zonă verde, după care am fi catalogat-o ca fiind loc de joacă pentru copii aș fi fost de acord cu cei care au spus că aceste locuri de joacă sunt costisitoare.  La baza oricărei astfel de investiții stă un studiu de fezabilitate, un proiect, asistența tehnică, avize, ridicări topo, este realizată o fundație și se achiziționează echipamentele corespunzătoare. Toate aceste lucruri sunt cuprinse în proiect și fac parte din costul acestei investiții. Același lucru s-a spus și despre proiectul care prevede construcția unor locuințe sociale. Adică s-a luat valoarea totală a proiectului și s-a împărțit la numărul de apartamente. Ceea ce este cu totul fals. În cazul respectivei investiții vorbim de fapt de realizarea unui întreg cartier rezidențial care va dispune de toate faciltățile. Practic , din aceste fonduri destinate proiectului, vor fi construite, străzi de legătură, trotuare, locuri de parcare racordurile la gaz și apă curentă și așa mai departe. Asta înseamnă valoarea totală a proiectului.

Maria Hogman 


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*